Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 11:30 - Избор на тенис ракета
Автор: sofiatennisclub Категория: Спорт   
Прочетен: 6684 Коментари: 0 Гласове:
0



Как да изберем подходяща тенис ракета ?

image

Когато говорим за характеристики на тенис ракетите, трябва да отбележим, че няма универсална рецепта, която да определи дали една ракета е добра или не. Има много утвърдени производители на ракети и всеки предлага различни модели, които имат различно тегло, форма, големина, гъвкавост на рамката, баланс и други. Затова не търсете най-добрата ракета(защото няма да я намерите), а най – подходящата ракета за вас и вашия стил и ниво на игра.
Като цяло, тенис ракетите биха могли да се разделят на 3 главни вида :

 

1. Power (Game improvement) ракети

Буквалния превод на името на този вид ракети е силови или ракети подобряващи играта. Името идва от факта, че тези ракети предлагат по-голяма сила на удара и са подходящи за играчи, които не могат да вкарат в удара много собствена сила. Характерна черта за тази категория ракети е голяма или свръх голяма глава с площ варираща между 107 и 135кв. инча. Теглото на тези ракети е ниско като варира между 230 и 270 грама. Рамката може да достигне дължина до 29 инча. Други характерни черти за тази категория е баланса на теглото, като по-голяма част от тежестта на ракетата е съсредоточена в главата, което увеличава силата на удара и sweet spot-а (областта върху кордата, където топката отскача най-добре). Тези ракети са предназначени за играчи с по-къс и бавен замах, които търсят сила от ракетата.

image

Типичен представител на този тип ракети е Wilson K ZERO 118.
  • Големина на главата : 118кв. инча
  • тегло : 243гр.
  • плетка на кордата : 16х19
  • дължина – 27.5 инча
  • дебелина на рамката 29мм
  • център на тежестта – 357мм(откъм дръжката)

 

2. Tweener ракети

Вторият вид тенис ракети комбинира качества от силовите ракети и т.н. ракети на играчите (Player’s racquet), които са 3-тата категория ракети и за тях пише малко по-надолу. Характерните им черти са малко по-високо тегло от на силовите ракети в рамките на 270-310 грама. Размера на главата варира между 95 и 102 кв. инча, а профила е издължен до 27.5- 28 инча. Баланса на теглото варира в големи граници, като има представители на тази категория ракети както с олекотена глава и по-тежка дръжка така и обратното. В резултат тези ракети предлагат от ниска към средна сила или от средна към висока сила. Подходящи са за играчи на средно или напреднало ниво, които търсят малко повече маневреност на ракетата.

image

Типичен представител на този тип ракети е Wilson K FIVE 98.
  • Големина на главата : 98кв. инча
  • тегло : 271гр.
  • плетка на кордата : 16х20
  • дължина – 27.2 инча
  • дебелина на рамката 26мм
  • център на тежестта – 355мм(откъм дръжката)

 

3. Ракети на играчите (ракети с подобрен контрол)

Това са ракетите, които се ползват от професионалните тенисисти и напредналите любители. Този вид ракети са с по-високо тегло – вариращо от 310 до към 370 грама, имат по-малки глави (85-98 кв. инча площ) и по-тънки и гъвкави рамки. Най-характерното за тази категория ракети е баланса на теглото, който съсредоточава по-голямата част от тежестта в дръжката. Олекотената глава дава повече маневреност и контрол на ракетата, но намаля силата на удара. Играчите е нужно да приложат повече собствена сила, за да постигнат същата скорост на удара като при силовите ракети. Дължината на рамката обикновено е около 27 инча.

image

Може би най-добрия представител на този тип ракети е Wilson SIX.ONE TOUR BLX. Това е ракетата, с която играе Роже Федерер.
  • Големина на главата : 90кв. инча
  • тегло : 339гр.
  • плетка на кордата : 16х19
  • дължина – 27 инча
  • дебелина на рамката 17мм
  • център на тежестта – 305мм(откъм дръжката)
Когато правите избора си е добре да имате в предвид следните характеристики на тенис ракетите :

 

  • Големина на главата

image

Силата на удара е директно свързана с големината на главата – по-голяма глава на ракетата дава повече сила, при изравнени други характеристики. По-голямата глава предоставя и по-голяма зона за удар и по-голям sweet spot (зоната на кордата, където топката отскача най-силно), като по този начин се намаля негативния ефект от контакт с топката, който е извън центъра на ракетата. В днешни дни ракетите варират от 85 до 135 кв. инча, като по-голямата част от тях са с размер между 95 и 110 кв. инча. Недостатъците на ракетите с голяма площ на главата са, по-малък контрол заради увеличеното тегло на главата. Точно заради понижения контрол ракетите с по-малки глави са предпочитани от по-напреднали играчи, които търсят контрол и успяват да се справят с другите им недостатъците, докато тези с по-големи глави са за начинаещи или играчи на средно ниво търсещи повече сила и по-голям sweet spot.

  • Дължина на ракетата

Дължината на ракетите варира между 27 и 29 инча, като за стандартна дължина се приема – 27 инча. По-дългите ракети предоставят по-добра възможност за достигане на далечна топка, малко по-висока точка на контакт с топката при изпълняване на сервиз и малко повече сила. Повечето ракети с издължена рамка са по-леки от тези със стандартна дължина за да се запази маневреността, тъй като с дължината на ракетата расте и теглото на замах (swing-weight). Удължената рамка е по- характерна при силовите ракети, докато при професионалните ракети се използва предимно стандартната дължина от 27 инча.

  • Тегло и баланс

image

Теглото и баланса(разпределението на теглото по дължина на рамката) са характеристиките, които определят в най-голяма степен впечатленията ни от ракетата при игра. Основните правила са – по-тежка ракета предоставя повече сила на удара, по-стабилна е и пренася по-малко сътресение на ръката след удар при равни други условия. По-леката ракета предлага повече маневреност и следователно играча може да замахне по-бързо и да има повече контрол върху ракетата. Когато обаче се вземе предвид и баланса на ракетата, горните правила не важат в такава степен. Характерните черти на т.н. ракети на играчите е, че са тежки и че предоставят контрол, което е в противоречие с написаното по-горе, но това се достига благодарение на баланс, който съсредоточава по-голямата част от теглото на ракетата в дръжката – тоест центъра на тежестта на ракетата е изнесем към дръжката. Така въпреки като цяло по-голямото тегло на ракетата, главата й остава сравнително лека, а поне на теория се губи малко от стабилността на ракетата. Дали да предпочетем ракета с олекотена глава или такава с център на тежестта изместен към главата е въпрос на умения на играча и стил на играта му, понеже и двата варианта си имат предимства и недостатъци. Най-добрия начин да се избере ракета е като се пробват различни видове, но все пак ето малко факти свързани с баланса и теглото на ракетата.

- По-тежка ракета с олекотена глава – предпочитан вид ракети от повечето професионални играчи. Смята се, че този тип са ракети с традиционно тегло и баланс. Обикновено теглото им е между 310 и 370 грама с баланс 0.5 до 1.5 инча към дръжката на ракетата – това подобрява маневреността, чрез олекотяване на главата, за сметка на силата на удара и стабилността на ракетата. Тъй като са предназначение за по-напреднали играчи, които могат да приложат повече собствена сила този тип се нарича още ракети на играчите.

- Лека ракета с тежка глава. Типично за тези ракети е сравнително намалено тегло, но баланс на тежестта насочен към главата, за да подобри стабилността и силата на удара. Недостатъците според някои експерти са, че поради намаленото тегло в дръжката тези ракети натоварват повече китката, лакътя и рамото, защото пренасят повече вибрации (при удар). Играчи преминали от по-тежки ракети с традиционен баланс на тежестта, към олекотени ракети с тежест към главата твърдят, че последните се чувстват несолидни. Като цяло има много спорове по въпроса кои ракети са по-добри. Най-добре е всеки да прецени за себе си.

  • Твърдост на рамката

Отклонението или изкривяването на рамката на ракетата при контакт с топката, влияе върху силата на удара. По-твърда рамка означава по-малко огъване при контакт, което води до по-малко количество отнета енергия от топката. Често срещана заблуда е, че по-гъвкава ракета, би направила по-силен удар заради ефекта на катапулта. В действителност топката взаимодейства с кордата за около 3-5 милисекунди, което е далеч по-малко от необходимото време на рамката да се изправи след като се е огънала. Следователно ракетата не връща енергия на топката, а единствено абсорбира такава – малко или много в зависимост от огъването при удар. Твърдостта на рамката влияе още и върху контрола и комфорта на ракетата. Общото правило е, че ракета, която предоставя повече сила предлага по-малко контрол. По-напреднали играчи може би биха предпочели по-гъвкава ракета, защото обикновено те могат да приложат повече сила и биха оценили малко по-добрия контрол, който дават тези ракети. Начинаещите пък биха оценили по-твърда ракета, предлагаща повече сила. До някаква точка по-твърдите ракети са като цяло по-малко комфортни при игра, поради това, че по-твърдата рамка нанася повече сътресение на ръката при контакт с топката. Въпреки, че е спорно и не добре изучено, съществува твърдение, че по-гъвкавите ракети предлагат малко повече спин от твърдите ракети, като това се обяснява с малко по-дългото време на контакт между топката и кордата.

  • Плетка на кордата

Често пренебрегвана, плетката на кордата е много важна за много аспекти от представянето на ракетата. Когато говорим за плътността на плетката на кордата, трябва да отбележим, че са характерни 2 вида – отворена и плътна (затворена) плетка. Плетката на кордата се формира от хоризонталните и вертикалните линии, при наплитането на кордата. Най-разпространената отворена плетка се състои от 19 хоризонтални и 16 вертикални линии (накратко се казва, че плетката е 16х19), докато най-разпространената затворена плетка има 20 хоризонтални и 18 вертикални линии (20х18). Плетката на кордата си е характеристика на главата на ракетата и зависи от броя на дупките за прокарване на кордата, които са направени на нея . Отворена плетка на кордата ще се отклони повече при контакт с топката, което води до по-голям отскок на топката. Ако са наплетени при еднакво опъване на подобни ракети, отворената плетка ще се чувства по-леко натегната от плътната плетка. Отворената плетка също така предлага повече спин, тъй като топката може да навлезе повече между кордата, заради по-големите отстояния между линиите Поради това отворената плетка е подходяща за играчи търсещи повече спин. Тази плетка обаче увеличава износването на кордата, тъй като тя се движи повече при игра и се протрива по-лесно.

image

Сравнение между двете разновидности на Wilson K SixOne 95, който се предлага с плетка на кордата 16х18 и 18х20.

Тенис клуб град София

http://sofia-tennis.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив